Bezlepkový medovník

Medovník připravuji při slavnostnějších příležitostech. Jednak je trochu pracný (uválet a péct pět placek je trochu dřina) a také je třeba jej nechat odležet 2-3 dny.  Ale výsledek stojí za to. Je hodně sladký, hodně sytý a hodně dobrý.

medovnik

Vystřihneme 5 kol z pečícího papíru

Na těsto potřebujeme:

  • 500 g mouky 1/2 samokypřící Doves Farm 1/2 Schär
  • 70 g másla
  • 130 g cukru
  • 60 ml vody
  • 130 medu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka perníkového koření
  • 2 vejce

 

Cukr nasypeme do hrnce a lehce zkaramelizujeme. Opatrně s teplotou, abychom karamel nespálili. Do hotového karamelu nalijeme vodu a rozvaříme. Při nalévání dávejte pozor, karamel je horký a prská. Přidáme med, máslo a podle potřeby ještě přihřejeme, aby se vše spojilo. Necháme vychladnout. Přidáme mouku, kypřící prášek, vejce a perníkové koření a vše promícháme.Těsto necháme chvíli odležet a připravíme si 5 kol z pečícího papíru.

medovnik2

rozválíme 5 tenkých placek

Těsto rozdělíme na 5 dílů a dáme kousíček bokem na posypání. Placky rozválíme přímo na pečícím papíru. Dáváme postupně do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 7 minut. Poslední kousek (šestý), který později rozdrobíme upečeme v libovolném tvaru. Placky opatrně sundaváme z plechu a necháme vychladnout.

 

 

medovník4

placky spojíme krémem

 

Připravíme si krém. Vyšleháme jedno celé máslo s karmelovým Salkem (můžeme krém trochu odlehčit přimícháním několika lžic hotového pudingu). Všechny vrstvy spojíme, horní také namažeme krémem a posypeme rozdrobenou poslední plackou. Dort zabalíme do fólie a uložíme na chladné místo proležet.

 

medovník5

hotový bezlepkový medovník

 

Recept je na velkou dortovou formu. Pro menší formu použijte poloviční množství.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>