Bezlepkový medovník

Medovník připravuji při slavnostnějších příležitostech. Jednak je trochu pracný (uválet a péct pět placek je trochu dřina) a také je třeba jej nechat odležet 2-3 dny.  Ale výsledek stojí za to. Je hodně sladký, hodně sytý a hodně dobrý.

medovnik

Vystřihneme 5 kol z pečícího papíru

Na těsto potřebujeme:

  • 500 g mouky 1/2 samokypřící Doves Farm 1/2 Schär
  • 70 g másla
  • 130 g cukru
  • 60 ml vody
  • 130 medu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka perníkového koření
  • 2 vejce

 

Cukr nasypeme do hrnce a lehce zkaramelizujeme. Opatrně s teplotou, abychom karamel nespálili. Do hotového karamelu nalijeme vodu a rozvaříme. Při nalévání dávejte pozor, karamel je horký a prská. Přidáme med, máslo a podle potřeby ještě přihřejeme, aby se vše spojilo. Necháme vychladnout. Přidáme mouku, kypřící prášek, vejce a perníkové koření a vše promícháme.Těsto necháme chvíli odležet a připravíme si 5 kol z pečícího papíru.

medovnik2

rozválíme 5 tenkých placek

Těsto rozdělíme na 5 dílů a dáme kousíček bokem na posypání. Placky rozválíme přímo na pečícím papíru. Dáváme postupně do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 7 minut. Poslední kousek (šestý), který později rozdrobíme upečeme v libovolném tvaru. Placky opatrně sundaváme z plechu a necháme vychladnout.

 

 

medovník4

placky spojíme krémem

 

Připravíme si krém. Vyšleháme jedno celé máslo s karmelovým Salkem (můžeme krém trochu odlehčit přimícháním několika lžic hotového pudingu). Všechny vrstvy spojíme, horní také namažeme krémem a posypeme rozdrobenou poslední plackou. Dort zabalíme do fólie a uložíme na chladné místo proležet.

 

medovník5

hotový bezlepkový medovník

 

Recept je na velkou dortovou formu. Pro menší formu použijte poloviční množství.