Bezlepkový piškot

Bezlepkový piškot je další jednoduchá a velmi chutná záležitost. Držela jsem se receptu mojí babičky a funguje i na bezlepkovou formu piškotu.

piškot1

vejce s cukrem rozšleháme

Na piškot na celý plech potřebujeme:

  • 5 vajec
  • 200g cukru krupice
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 2 lžíce vody

 

 

piškot

piškot s marmeládou a citronovou polevou

Pro piškotové těsto platí, že na jedno vejce potřebujeme 40 g cukru krupice,40 g bezlepkové mouky a 1/2 lžíce vody. Bezlepkovou mouku můžeme použít libovolnou a kombinovat ji s pudingem, Přidáním pudingu obohatíme chuť piškotu o různé příchutě. Velice dobrá je vanilková, kokosová, banánová a čokoládová příchuť. Můžeme kombinovat 1-2 pudingy a zbytek bezlepková mouka.

 

piškot

piškot s vanilkovým krémem

 

Na těsto vyšleháme celá vejce s cukrem. Několikrát jsem zkoušela, zda je rozdíl při šlehání bílků a žloutků s cukrem zvlášť a šleháním celých vajec s cukrem. Rozdíl jsem nenašla. Jen při šlehání celých vajec musíme mít trochu trpělivost, trvá to asi 3 minuty, než jsou vejce s cukrem pořádně našlehaná. Pak už jen přidáme bezlepkkovou mouku (pudingy) a trochu vody a lehce zamícháme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15 minut na 200 stupňů.

piškot2

piškot z čokoládového pudingu se šlehačkou

Pak podle chuti rozkrojíme a plníme krémem, marmeládou nebo jen dáme šlehačku atd.