Tvarohový mřížkový koláč je velmi lehký a dobrý moučník. Příprava není tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Na spodní část koláče potřebujeme:
- 100 g másla
- 220 g bezlepkové mouky (Doves Farm, Schär)
- 1/3 lžičky kypřícího prášku
- 1 celé vejce
- 50 g cukru moučka
Na horní tvarohovou část potřebujeme:
- 500 g tvarohu (ve vaničce polotučný)
- 140 g moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 35 g škrobu nebo 1 puding
Ze změklého másla a ostatních přísad zpracujeme spodní těsto. Ze 3/4 těsta vytvoříme ve formě placku se zvýšenými okraji. Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem.Tvarohovou část připravíme tak, že šleháme vejce a cukr, přidáme tvaroh a škrob (puding). Nalijeme do formy. Ze zbylého těsta (odložili jsme si 1/4) válíme „housenky“ a snažíme se z nich na povrchu koláče vytvořit mřížku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.Necháme vychladnout a krájíme.