Bezlepkový tvarohový mřížkový koláč

Tvarohový mřížkový koláč je velmi lehký a dobrý moučník. Příprava není tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

koláč

na koláči se snažíme vytvořit mřížku

Na spodní část koláče potřebujeme:

  • 100 g másla
  • 220 g bezlepkové mouky (Doves Farm, Schär)
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku
  • 1 celé vejce
  • 50 g cukru moučka

 

 

Na horní tvarohovou část potřebujeme:

  • 500 g tvarohu (ve vaničce polotučný)
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 celá vejce
  • 35 g škrobu nebo 1 puding
koláč4

koláč pečeme asi 40 minut na 180 stupňů

Ze změklého másla a ostatních přísad zpracujeme spodní těsto. Ze 3/4 těsta vytvoříme ve formě placku se zvýšenými okraji. Formu vymažeme máslem nebo  vyložíme pečícím papírem.Tvarohovou část připravíme tak, že šleháme vejce a cukr, přidáme tvaroh a škrob (puding). Nalijeme do formy. Ze zbylého těsta (odložili jsme si 1/4) válíme „housenky“ a snažíme se z nich na povrchu koláče vytvořit mřížku.

koláč3

bezlepkový tvarohový mřížkový koláč

 

 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.Necháme vychladnout a krájíme.