Bezlepkové lasagne jsou trochu časově náročnější. Dobré je připravit si masovou náplň a tomatovou omáčku předem. Pak jen vyválíme těsto, naskládáme ve vrstvách do pekáče a pečeme.
Na bezlepkové lasagne potřebujeme:
Masová směs:
- 600 g mletého masa (může být podle chuti vepřové, hovězí, kuřecí)
- cibule
- sůl
- olej
Na tomatovou omáčku:
- olej
- 3 stroužky česneku
- 1 dcl vody
- koření na pizzu
- 1 velký rajčatový protlak
- 1 lžíce cukru
- lžička soli
Na těsto potřebujeme:
- 5 vajec (vejce lze nahradit 30 ml vody)
- 400 g mouky Schär nebo Doves Farm (hnědá bez kypřidla)
Osmažíme cibulku na oleji, přidáme česnek a mleté maso. Osolíme, případně okořeníme a chvíli smažíme. Pak trochu podlejeme vodou a pod pokličkou dusíme cca 20 minut. Směs je hotová a dáme ji vychladit.
Do rozpáleného oleje hodíme nakrájený česnek. Krátce zpěníme, přidáme velký protlak, 1 dcl vody, koření na pizzu, lžičku soli a zamícháme. Tomatová omáčka je hotová. Necháme zchladnout.
Připravíme si „nudlové“ těsto. Vajec dáme dle uvážení a chuti. Jedno vejce lze nahradit 30 ml vody. Takže dáme např. 3 vejce a 60 ml vody apod. Rozdělíme na 4 díly. Vyválíme 4 placky ve tvaru pekáče, který použijeme. Přeji mnoho trpělivosti při přemísťování placek do pekáče. Trochu pomáhá vyválenou placku rychle složit, přehodit do pekáče a rozložit. Placka musí být dostatečně pomoučená. Dno pekáče potřeme olejem a skládáme. Nudlová placka, maso, omáčka, placka, maso, omáčka… končíme plackou. Rozmícháme 2 dcl vody s 3/4 lžičkou soli a vše zalijeme.
Nastrouháme sýr. V 1 dcl mléka rozmícháme 30 g škrobu nebo bezlepkové mouky, přidáme trochu soli, koření a nastrouhaný sýr. Zamícháme a „rozpatláme“ na horní placku.
Pečeme při 200 stupních v přikrytém pekáči cca 40 minut. Pak odkryjeme a chvíli pečeme, aby se na povrchu vytvořila zlatá křupavá vrstva.