Chlupaté bezlepkové knedlíky

chlup.knedl

syrové brambory nastrouháme

Chlupaté knedlíky jsou rychlou a výbornou variantou bramborových knedlíků (noků?). Připravujeme je ze syrových brambor. Vaříme jen 10 minut, takže opravdu rychlovka.

 

 

 

Na knedlíky je potřeba:

  • 1000 g nastrouhaných syrových brambor
  • 200 g bezlepkové mouky Schär nebo Doves Farm (hnědá bez kypř.)
  • 1 vejce
  • lžička soli
chlup.knedl2

tvoříme malé knedlíčky/noky

Syrové brambory nastrouháme. Slejeme přebytečnou vodu, kterou po chvíli brambory pustí. Přidáme mouku, vejce a sůl. Řádně promícháme, nejlépe to jde rukama.  Tvoříme pomocí lžíce nebo rukou malé knedlíčky a házíme do vařící osolené vody. Snažíme se knedlíčky do vody naházet co nejrychleji. Kdyby nám to trvalo čtvrt hodiny, ty první už budou rozvařené a poslední syrové. Vody je třeba větší množství, aby se knedlíky v malém hrnci neslepily. První knedlík chvíli sledujeme a jestli se rozpadá, přidáme mouku.

chlup.knedl3

vaříme 10 minut a vyndáme

 

Knedlíčky vyndáme po 10-ti minutách. Můžeme první rozříznout a ochutnat, zda je již hotový. Knedlíčky jsou oslizlé po celém svém povrchu, tak se asi jedná o noky. Podáváme se vším, k čemu se hodí bramborový knedlík.

chlup.knedl4

chlupaté knedlíky s vepřovým masem a zelím

 

 

Na obrázku je chlupatý knedlík s pečeným vepřovým masem na houbách a se zelím. Výborná kombinace.