Chlupaté knedlíky jsou rychlou a výbornou variantou bramborových knedlíků (noků?). Připravujeme je ze syrových brambor. Vaříme jen 10 minut, takže opravdu rychlovka.
Na knedlíky je potřeba:
- 1000 g nastrouhaných syrových brambor
- 200 g bezlepkové mouky Schär nebo Doves Farm (hnědá bez kypř.)
- 1 vejce
- lžička soli
Syrové brambory nastrouháme. Slejeme přebytečnou vodu, kterou po chvíli brambory pustí. Přidáme mouku, vejce a sůl. Řádně promícháme, nejlépe to jde rukama. Tvoříme pomocí lžíce nebo rukou malé knedlíčky a házíme do vařící osolené vody. Snažíme se knedlíčky do vody naházet co nejrychleji. Kdyby nám to trvalo čtvrt hodiny, ty první už budou rozvařené a poslední syrové. Vody je třeba větší množství, aby se knedlíky v malém hrnci neslepily. První knedlík chvíli sledujeme a jestli se rozpadá, přidáme mouku.
Knedlíčky vyndáme po 10-ti minutách. Můžeme první rozříznout a ochutnat, zda je již hotový. Knedlíčky jsou oslizlé po celém svém povrchu, tak se asi jedná o noky. Podáváme se vším, k čemu se hodí bramborový knedlík.
Na obrázku je chlupatý knedlík s pečeným vepřovým masem na houbách a se zelím. Výborná kombinace.