Knedlíky klouzáky jsou nejrychlejší bezlepkové knedlíky. Příprava zabere ani ne 5 minut a vaření 10 minut.
Na knedlíky potřebujeme:
- 120 g sušené bramborové kaše bez mléka
- 180 g bramborového škrobu
- 500 ml vody
- lžičku soli
Sušenou bramborovou kaši promícháme se škrobem a solí. Zalijeme studenou vodou a rychle zamícháme. Těsto rychle tuhne. Přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody. Z těsta uválíme válečky a rozkrájíme. Tvoříme kuličky veliké cca 4 cm v průměru. Naházíme do vařící vody a vaříme 10 minut.
Knedlíky jsou velice gumové a mazlavé. Kdo by chtěl tyto vlastnosti trochu potlačit, může část bramborového škrobu nahradit některou bezlepkovou moukou. To už ale nebudou klouzáky, ale spíše bramborové noky či šišky.
Podle receptu vyrobíme asi 40 knedlíčků. Podáváme se slaninou, cibulkou, zelím, špenátem nebo s čímkoli, co se hodí k bramborovým knedlíčkům.