Pohankovo-mrkvová bábovka je nadýchaná a vláčná buchta. Příprava je jednoduchá a rychlá.
Na pohankovo-mrkvovou bábovku potřebujeme:
- 100 g pohankové mouky
- 100 g bezlepkové mouky (Schär)
- prášek do pečiva
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový puding
- 2 vejce
- 60 g oleje nebo 60 g másla
- 0,75 dcl mléka (necelé deci)
- 100 g nastrouhané mrkve
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej nebo rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a všechny ostatní přísady. Lehce vše zamícháme ručním šlehačem a pak přidáme jemně natrouhanou mrkev. Nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 až 45 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je buchta upečená i uprostřed. Za horka vyklopíme z formy. Zdobíme polevou podle chuti.