Bezlepkový jablečný závin

Tento bezlepkový jablečný závin u nás nahradil tolik oblíbený štrůdl. Těsto je rychle hotové a docela dobře se s ním pracuje.

strudlNa těsto potřebujeme:

  • 250 g tuku (zlatá haná)
  • 250 g tvarohu ve vaničce polotučný
  • 1 vejce
  • 300 g bezlepkové mouky (schär)
  • 1 lžička octa (asi nemusí být)

 

strudl1Náplň:

  • 4 větší jablka
  • rozinky, ořechy
  • 6 lžic cukru
  • skořice nebo skořicový cukr

 

 

strudl2Z vejce si oddělíme trochu bílku na potření. Ze změklého másla, tvarohu, mouky a vejce umícháme těsto. Necháme 10 minut odpočinout. Zatím si nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na dva díly. Při rozvalování musíme hodně podsypávat bezlepkovou moukou. Na rozválenou placku nasypeme do 2/3 nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (asi 3 lžíce), skořicí nebo 1/2 skořicového cukru a rozinkami. Kraje potřeme bílkem a zavineme. Přeneseme na plech. Dobré je používat silikonovou podložku na válení. Zavinování a přenesení závinu je pak jednoduché. Stejně připravíme i druhý závin. Potřeme bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 minut. Ke konci pečení trochu přidáme teploty, aby byl povrch závinu pěkně zlatý.

strudl5strudl7