Bezlepkový jablečný závin

Tento bezlepkový jablečný závin u nás nahradil tolik oblíbený štrůdl. Těsto je rychle hotové a docela dobře se s ním pracuje.

strudlNa těsto potřebujeme:

  • 250 g tuku (zlatá haná)
  • 250 g tvarohu ve vaničce polotučný
  • 1 vejce
  • 300 g bezlepkové mouky (schär)
  • 1 lžička octa (asi nemusí být)

 

strudl1Náplň:

  • 4 větší jablka
  • rozinky, ořechy
  • 6 lžic cukru
  • skořice nebo skořicový cukr

 

 

strudl2Z vejce si oddělíme trochu bílku na potření. Ze změklého másla, tvarohu, mouky a vejce umícháme těsto. Necháme 10 minut odpočinout. Zatím si nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na dva díly. Při rozvalování musíme hodně podsypávat bezlepkovou moukou. Na rozválenou placku nasypeme do 2/3 nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (asi 3 lžíce), skořicí nebo 1/2 skořicového cukru a rozinkami. Kraje potřeme bílkem a zavineme. Přeneseme na plech. Dobré je používat silikonovou podložku na válení. Zavinování a přenesení závinu je pak jednoduché. Stejně připravíme i druhý závin. Potřeme bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 minut. Ke konci pečení trochu přidáme teploty, aby byl povrch závinu pěkně zlatý.

strudl5strudl7

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>